ClickCease

Au mai ramas

0
0
ZILE
0
0
ORE
0
0
MINUTE
0
0
SECUNDE

pana la campania

Accidentele cu ATV-ul din ce in ce mai putine, conform unui raport recent publicat


Accidentele cu ATV-ul din ce in ce mai putine, conform unui raport recent publicat
  04.03.2015

In urma cu cateva zile a fost dat publicitatii raportul U.S. Consumer Product Safety Commission (CPSC) – echivalentul american al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) – cu privire la accidentele cauzate de ATV-uri, soldate cu raniri si morti, aferent anului 2013 care contine date imbucuratoare, datorita scaderii semnificative a numarului acestora.

Raportul 2013 al CPSC consemneaza ca in intervalul 2007-2013 accidentele mortale sau soldate cu raniri din SUA s-au aflat pe un trend descendent semnificativ. Aspectul interesant il reprezinta faptul ca nu numai ca fiecare raport din ultimii ani, respectiv 2010, 2011, 2012 consemneaza scaderea numarului de accidente, ci faptul ca in 2013 procentul scade semnificativ si fata de anul precedent.

Fara sa insistam in cifre si procente prea multe, ajunge doar sa consemnam ca numarul de accidente in care au fost implicate ATV-urile din 2013 au scazut cu 50% mai mult decat in intervalul 2007-2012 in total. Si cu privire la acest raport trebuie tinut cont de faptul ca 2007 reprezinta o borna importanta in raport cu anii ’80, de exemplu.

Nu putem vorbi despre o responsabilizare a consumatorului fara o dubla interventie semnificativa, aflata in stransa legatura, respectiv cooperarea dintre stat si producatorii de vehicule all-terrain. De altfel, a fost infiintat si un institut special destinat sigurantei atv-urilor, ATV Safety Institute (ASI), in care au fost implicati membrii ai companiilor producatoare si a carui menire principala o reprezinta educarea consumatorului in utilizarea a astfel de vehicule. Iar educarea se face pe mai multe paliere, incepand de la supravegherea parentala, continuand cu constientizarea utilizarii atv-urilor, vehicule cu anumite caracteristici si destinate unor anumite utilizari si terminand cu familiarizarea cu fenomenul ATV a celor apropiati ai utilizatorilor (rude, prieteni, colegi etc.)

Totodata, ASI a avut un rol important in implementarea legislatiei si uniformizarea acesteia, pornind de la impunerea tuturor producatorilor sau importatorilor sa respecte standarde de calitate, de siguranta, pana la informarea detaliata a clientilor si respectarea unor reguli de baza a utilizatorilor de atv.

Regulile despre care mentionam, institutite de ASI, sunt de generala valabilitate si privesc toti utilizatorii de ATV din toata lumea, asa ca le vom insirui si aici, pe scurt:

1. Intotdeauna sa aveti un echipament adecvat din care sa nu lipseasca casca certificata, ochelari de protectie, jacheta, pantaloni lungi, manusi si ghete peste glezna.

2. ATV-urile/SxS-urile sunt destinate terenurilor accidentate, drumurilor neasfaltate, asa ca prezenta lor pe sosele nu va fi recomandata, doar in masura in care legea o permite sau devine necesara traversarea.

3. Niciodata nu se conduce un atv sub influenta alcoolului sau drogurilor.

4. Se interzice depasirea numarului de pasageri pe un atv fata de numarul prevazut (pe un atv single-rider nu va fi transportata o a doua persoana samd).

5. Alegerea unui atv se face in functie de dimensiunile acestuia, de varsta pe care o are rider-ul si de experienta sa.

6. Minorii sub 16 ani (sau depinde de legislatia fiecarei tari) trebuie sa fie supravegheati indeaproape, ATV-urile nu sunt niste jucarii, chiar daca sunt special facute pentru copii.

7. In special in cazul rider-ilor incepatori, putin sau mediu experimentati, se interzice rularea pe trasee nemarcate (nestabilite) si rularea peste viteza de siguranta.

8. Se recomanda fiecarui utilizator de atv sa acceseze site-ul; totodata, informatii interesante, utile si recomandari puteti gasi pe site-ul atvrom la sectiunea “DESPRE ATV”.

Chiar daca raportul 2013 U.S. CPSC priveste situatia ATV-urilor din SUA si statisticile privesc astfel o piata extrem de solida, cu vanzari excelente anual, consideram ca sunt informatii care pot fi interesante si pentru comunitatea romaneasca, chiar daca un raport ANPC privind situatia in domeniul atv din Romania nu a aparut inca.

Accidentele cu ATV-ul din ce in ce mai putine, conform unui raport recent publicat - 2012
 

Tag-uri

atv,

© 2024 atvrom.ro Toate drepturile rezervate